Bestellijst

Bestellijst

De olifant in de kamer – een antropologische visie op inclusie

Cursuscode: 5371
20
mei

Met deze cursus verdiepen we ons in de noodzaak van een inclusieve samenleving. Inclusie gaat over een deelname aan de maatschappij die voor eenieder gelijkwaardig is. Aan de hand van een antropologisch begrippenkader onderzoeken we hoe wij, als individu, kunnen bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. 

Belangrijkste begrippen: inclusie versus integratie, burgerschap, cultuur als werkwoord, migratiestromen, verzuiling als regulatiemechanisme, maatschappelijk ingrijpende gebeurtenissen en de effecten hiervan op onze identiteitsbeleving.

Persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen: Het creëren én het bewaken van gelijke kansen, wordt beïnvloed door onze eigen emoties en vooroordelen, door stereotypering en (on-) bewuste afwijzing. We bespreken het feit dat ‘de’ sociale realiteit niet universeel is, maar dat er wél universele waarden zijn.

Voor wie: Deze cursus is bedoeld voor eenieder die graag meer wil leren over sociale processen in onze samenleving en de rol die we daarin zelf, al dan niet bewust, spelen.

Wat kan je ermee? We houden ons bezig met het (her-) ontdekken van een onbevooroordeelde grondhouding, waardoor we vragen durven stellen en niet schrikken van wedervragen.

Voorkennis: Voorkennis over het onderwerp is niet nodig. Nieuwsgierigheid en bereid zijn om in het kader van de opdrachten ook naar jezelf te kijken, is wél belangrijk.

Waarom zou je kiezen voor deze cursus? In de dagelijkse praktijk blijkt dat ons gedrag en handelen (al dan niet bewust) sterk wordt beïnvloed door vooroordelen, stereotypen en van huis uit meegekregen referentiekaders. Deze cursus helpt je om te (h)erkennen dat ieder individu in onze samenleving, een radartje is in een groter geheel dat inclusiever zou kunnen functioneren.

Tijdsplanning: 5 bijeenkomsten van 1,5 uur.

De vierde bijeenkomst sluiten we af met het bespreken van een korte essay-opdracht. Dit essay wordt tijdens de vijfde en laatste bijeenkomst besproken. Ook brengen we met elkaar in kaart of een eerdere visie (on-) gewijzigd is en of een eventueel nieuw gezichtspunt van pas zal komen in de dagelijkse praktijk.

Schrijf je in
Donderdag 20 mei 2021
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 130,00
Mw. drs. A. (Annick) van Barneveld

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:00 - 20:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs. A. (Annick) van Barneveld
drs. Annick van Barneveld, antropoloog Mijn interesse gaat uit naar wat er op cognitief niveau gebeurt wanneer mensen worden geconfronteerd met onverwachtse en soms (zeer) ingrijpende ervaringen. Gedrag en handelen worden beïnvloed door een individuele perceptie van de werkelijkheid. De invulling hiervan hangt direct samen met culturele referentiekaders. Naast mijn werk als antropoloog, ben ik beeldend kunstenaar. Mijn beeldend werk geeft mijn persoonlijke perceptie van de werkelijkheid weer.