Online cursus Mandarijn Chinees beginners 1

Het Chinees is een van de oudste talen van de wereld. Het is een taal die al duizenden jaren ononderbroken wordt gesproken en geschreven en nauw verbonden is aan de geschiedenis en de cultuur van China. Het Chinees is een tonentaal en wordt weergegeven in karakters. Deze aspecten maken het Chinees tot een unieke taal in de wereld. Op de Volksuniversiteit leer je het Mandarijn dat de standaardtaal is in China. In deze cursus ligt de nadruk op het leren van de uitspraak en de tonen. Je leert in deze cursus meer te vertellen over jezelf en je familie. Na afloop kun je tijdwoorden gebruiken en verschillende vragen stellen. Aan het eind van de cursus kun je ongeveer 200 karakters schrijven.

• Boek: New Practical Chinese Reader, Textbook 1-2nd Edition (Incl.MP3), ISBN 9787561926239, € 26,95; New Practical Chinese Reader, Workbook 1-2nd Edition (Incl.MP3), ISBN 9787561926222, € 16,80. Koop je boek hier.

• In de eerste les ontvang je van de docent een Nederlandstalige bewerking van de grammatica.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Woensdag 20 januari 2021
12 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 18:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs F. (Frank) Schagen
Boeken: New Practical Chinese Reader, Textbook 1-2nd Edition (Incl.MP3), New Practical Chinese Reader, Workbook 1-2nd Edition (Incl.MP3) (klik hier voor meer informatie)

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

drs F. (Frank) Schagen
Sinds 2011 geef ik de beginnerscursus Mandarijn (de standaardtaal van China) aan de Volksuniversiteit Amsterdam. Mijn enthousiasme voor China en het Chinees is begonnen aan de Volksuniversiteit. In 1990 volgde ikzelf daar de beginnerscursus. De docent motiveerde mij Chinees te gaan studeren. In 1998 studeerde ik af aan de Universiteit van Leiden met een scriptie over basis- en middelbaar onderwijs in China. Veel mensen vragen mij of Chinees niet moeilijk is. Dat Chinees geen makkelijke taal is, zal ik niet ontkennen, maar Chinees leren is vooral een boeiend en leerzaam proces. Het is voor een cursist een mooie ervaring als steeds meer Chinese karakters worden ontsluierd. De Chinese wereld gaat dan open en men gaat China met andere ogen bekijken. In mijn lessen wil ik graag de Chinese taal toegankelijk maken voor de beginnende cursist. Ik vind het belangrijk dat iedere cursist meedoet met de lessen. Mijn cursisten werken vaak in groepjes of duo's, zodat de drempel om Chinees te praten minder wordt. Naast de lessen uit het boek bied ik oefeningen en leerstof aan die de cursus verdiepen en wat meer kleur geven. Ik belicht ook de opmerkelijke kenmerken van China's cultuur en geschiedenis.