Bestellijst

Bestellijst

Wandeling Ontdek het verborgen verleden van Joods Amsterdam!

Cursuscode: 5016

Herinner je je nog hoe het Waterlooplein eruit zag voordat de Stopera er gebouwd werd? Er is hier sinds WOII wel het een en ander veranderd! Weet je ook waarom de joden zich juist op deze plek vestigden? Eind 16e eeuw kwam er door de Spaanse Inquisitie een 2e migratie golf van in Spanje en Portugal wonende joden op gang. Via Antwerpen kwamen zij terecht in de Republiek der Nederlanden. Een halve eeuw later kwamen er groepen joden uit het Oosten, op de vlucht voor Pogroms, naar de Republiek.

Zo’n 300 jaar lang was er een bloeiende joodse gemeente in Amsterdam, waarbij sommigen zich konden opwerken uit de armoede, maar de meesten toch gedoemd waren in de armoedige steegjes van Vlooyenburg te blijven wonen. Tot de Tweede Wereldoorlog aanbrak en de donkere bladzijden uit onze geschiedenis zich aandienden.

Wandel met mij mee door de joodse wijk, langs de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg, die tijdens WOII zo'n dramatische rol speelde en bijzondere herdenkingsmonumenten. Ga mee op ontdekkingsreis door Joods Amsterdam! We komen ook langs het recent onthulde Holocaust Namenmonument.  

Meenemen: koptelefoon of oortjes om te verbinden met het toursysteem van de docent (géén bluetooth oordopjes). 

Maandag 20 juni 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
1 wandeling van 3 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 34,50
Mw. L.K.C.M. (Linda) Damhuis
10:00 - 13:00
Locatie: Munttoren, hoek Kalverstraat (klik hier voor de adresgegevens)
L.K.C.M. (Linda) Damhuis
(NL) Ik ben geboren in Amsterdam en nu woon ik in Weesp, wat tegenwoordig ook bij Amsterdam hoort, dus eigenlijk ben ik weer thuis! Qua werk heb ik al het een en ander gedaan, sinds een aantal jaar ben ik gecertificeerd gids en hiermee heb ik wel het idee dat ik op mijn plek zit. Ik heb een grote passie voor en nieuwsgierigheid naar geschiedenis, kunst, cultuur en de verhalen van mensen. Ik ben iemand van de details en ik vind het interessant om verbanden te kunnen leggen. Door mijn werk als gids ben ik heel wat meer over Amsterdam en Joods Amsterdam te weten gekomen. Vooral de donkere bladzijden van WOII hebben mij volledig gegrepen, of meer 'aangegrepen'! Ik vind dat dit een verhaal is dat verteld moet blijven, zéker nu de generatie die het heeft meegemaakt er al bijna niet meer is.