Bestellijst

Bestellijst

Filosofie

De filosofie helpt je om dieper door te dringen tot de kern. Maak kennis met oude en nieuwe filosofen. Kies uit een cursus Filosofie voor beginners of gevorderden, een cursus Filosofie en islam, een interessante lezing en nog veel meer!

Onze docenten verwelkomen je graag in één van onze ruime lokalen of tijdens een interactieve online cursus via Zoom.

20% korting op ons online aanbod.

 

07
jun

Het doel van deze cursus is om de cultuur van vrede als een zingevende filosofie en levenskunst te ontdekken.

Vrede is niet enkel een verdrag of afwezigheid van conflict. Het is een staat van zijn, een levenskunst die tegengestelden in harmonie kan brengen. Cultuur van Vrede is tevens een pedagogiek: een wijsheid waarmee je jezelf en anderen kunt begeleiden je menselijke eigenschappen en deugden te ontplooien.

Als afsluiting is er een rondleiding in de Garden of Peace op de Floriade, met een kopje thee of koffie (facultatief). Je krijgt dan een korting van 15% op de entreeticket naar de Floriade (+ 1 introducee).

Dinsdag 7 juni 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
3 lessen van 3 uur aanvangstijd 18:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 160,00
Dhr. MJJ (Marc) Coenders, Dhr. A. (Alaeddine ) Touhami
18:45 - 21:45
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)

Soms vragen mensen zich hun leven lang af: Waarom ik? Waarom overkomt mij dit? Waarom niet een ander? In veel gevallen lijkt Lijden ook inderdaad zinloos en bovendien uitzichtloos, omdat men er geen enkele reden voor lijkt te zijn. Filosofen en theologen hebben die kwestie bijna nooit écht bevredigend op kunnen lossen. In deze lezing wordt de vraag naar de zin van het lijden van alle kanten bekeken; uiteraard is er ook tijd voor discussie. 

Dinsdag 14 juni 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 12,00
Mw. CACMM (Karin) Daalderop
19:00 - 21:00
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)

In deze prachtige week in Frankrijk ga je met Jielis van Baalen op zoek naar Arabische Cultuur, Religie en Filosofie. Hoever reikt onze kennis van de Arabische wereld? En wat weten we van de opkomst van de Arabische cultuur en daarmee van de islam in Europa, vanaf 710 tot nu?

Je bent welkom in Domaine Le Chiron van zondag 21 tot en met zaterdag 27 augustus 2022. We maken kennis met veel facetten van de Arabische cultuur en met al het moois dat Moorse veroveraars meebrachten naar Europa: kunst, kennis en wetenschap die ons leven ingrijpend hebben veranderd.

Zondag 21 augustus 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
7 lessen van 6 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 1,295,00
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
10:00 - 16:00
Locatie: Domaine le Chiron (klik hier voor de adresgegevens)
26
okt

In deze cursus gaan we de komende 6 weken filosoferen over vriendschap om zicht te krijgen op de betekenis van dat begrip in onze alledaagse praktijk. Nadenken over vriendschap kan leiden tot verheldering en misschien lukt het zelfs om een betere vriend te worden.

Woensdag 26 oktober 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 187,00
Mw. drs. H.J. (Hélène) Vlessing MA
19:30 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)

Hoe te leven? Wat betekent het om een goed mens te zijn? Wat moet ik doen? Filosofische vragen zijn bij uitstek toepasbaar op het dagelijks leven.

Tijdens deze cursus bespreken we de filosofie van vijf bijzondere denkers: Iris Murdoch, Rosa Luxemburg, Patricia De Martelaere, Audre Lorde en Lou Andreas-Salomé. Deze denkers uit de negentiende en twintigste eeuw bieden in hun werk een duidelijke brug tussen theorie en praktijk, tussen het denken en de wereld. Filosofie is bij hen altijd doorleefde filosofie.

Na een inleiding in het leven en werk van de betreffende filosoof gaan we aan de slag met boeiende teksten van deze denker. We lezen samen filosofische fragmenten die ons aan het denken zetten en gaan daarover in gesprek. De les sluiten we af met een korte individuele schrijfopdracht die je de kans biedt het filosofische thema van die les toe te passen op een eigen vraagstuk.

Maandag 16 mei 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 169,00
Mw. C.H. (Carolien) van Welij
19:00 - 21:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)

Filosofie cursussen in Amsterdam

Breed aanbod online en offline cursussen

Verbreed je kennis met een divers en betaalbaar aanbod cursussen filosofie in Amsterdam. Je kunt kiezen uit een offline klassikale cursus in een van onze ruime lokalen of een online interactieve groepscursus met 20% korting. Onze ervaren docenten verwelkomen je graag bij de filosofiecursus die het beste van je past. De cursussen filosofie zijn zeer laagdrempelig en geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar, beginners en gevorderden.

Cursussen bij Volksuniversiteit Amsterdam

Volksuniversiteit Amsterdam is al meer dan 100 jaar hét adres voor het volgen van een klassikale cursus op locatie in Amsterdam. Volg je liever een online cursus? Kies dan voor een interactieve online cursus in onze virtuele zalen. Kies uit 25 talen, cursussen Nederlands (NT2) aan anderstaligen, cursussen Cultuur en Maatschappij, cursussen Persoonlijke vaardigheden en allerlei cursussen over Amsterdam en Amsterdammers. Zoek je een betaalbare, inspirerende en leerzame cursus? Kies dan voor een cursus aan Volksuniversiteit Amsterdam!

Met Volksuniversiteit Amsterdam kom je verder.