Bestellijst

Bestellijst

Lezing De stelling van Amsterdam

Cursuscode: 1250
03
okt

De Stelling van Amsterdam is UNESCO Werelderfgoed. 12.500 militairen hielpen er in de Eerste Wereldoorlog om ons land buiten een oorlog te houden. Volksuniversiteit Amsterdam heeft een bijzondere band met de Stelling van Amsterdam - in 1913 werden er cursussen op de forten verzorgd, om "de stemming opgewekt te houden en demoralisatie tegen te gaan". 

In deze lezing op locatie vertelt René Ros je
over de 46 forten en batterijen rond de hoofdstad.

In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en vervolgens verschenen forten op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel geld en aandacht geschonken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden militairen, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden.

Wie waren die militairen en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor heel verschillende doeleinden.


In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. 

Schrijf je in
Maandag 3 oktober 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
1 les van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 23,50
Dhr. R. (René) Ros
19:30 - 21:00
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
R. (René) Ros
René doet sinds 1998 archief- en veldonderzoek naar de Stelling van Amsterdam en publiceert daarover op onder andere een website. Ook heeft hij veel ervaring opgedaan in het organiseren van excursies en heeft hij contact met vele fortgebruikers.