Zoom (NL)

Gids voor Quick Start Zoom
 1. Als je je ingeschreven hebt voor een online cursus: Je ontvangt een email met de uitnodiging voor de online cursus.
 2. Je klikt op de link (blauwe letters) om Zoom te openen.
  a. Let op: je kunt deze te allen tijde openen, maar pas kort voor de cursus begint zal de docent aanwezig zijn en de sessie openen.
  b. Let op: hierna volgt de uitleg hoe de toegang naar Zoom werkt
 3. Als je op de link klikt zie je het volgende scherm:
Zoom een

4. Klik op “join from your browser” en Zoom opent zich

Zoom twee

Klik op “Join Audio by Computer” en selecteer welke optie je wilt gebruiken (hoofdtelefoon of speakers). Voor de cursus raden we u aan om een hoofdtelefoon of ‘oortjes’ te gebruiken. Je kunt deze optie altijd wijzigen als je later een hoofdtelefoon hebt aangesloten.

Je zit nu in Zoom, neem nu even de tijd om je vertrouwd te maken met de verschillende mogelijkheden van het programma. Hieronder staan een aantal knoppen uitgelegd. Zoom past de omgeving steeds verder aan met verbeteringen dus het kan zijn dat er wel eens iets verandert in de volgorde of zichtbaarheid van knoppen.
 

Zoom drie

1. De microfoon: deze kun je aan en uitzetten. Als de rode streep door de microfoon staat is deze uit, dan kunnen anderen dus niet horen wat je zegt. Om de microfoon aan te zetten klik je met de muis op de microfoon.
Als de microfoon desondanks uit blijft:

 •  check of je “join audio bij computer” aangeklikt
 • klik op het ‘dakje’ direct rechts naast de microfoon, kies: ‘same as system’ bij de instellingen voor microphone en voor speaker.
 • check of je een microfoon hebt aangesloten op de computer (deze zit standaard in de losse camera en zit standaard in een laptop. Het kan zijn dat je op de laptop bij de instellingen de microfoon en de camera hebt uitgeschakeld, dan moet je deze eerst bij instellingen van de laptop inschakelen.

2. De video kun je aan en uitzetten. Klik op de video om deze aan te zetten.
a. Het beeld kun je aanpassen door de laptop of de camera anders neer te zetten.
b. De camera staat aan zolang je de sessie aan laat staan. Je bent dan in beeld! Als je de sessie uit zet (leave meeting) ben je ook niet meer in beeld.
c. Als de video uit blijft: kies ‘same as system’ bij de instellingen onder het ‘dakje’.
d. Handig om de video uit te zetten als je even iets wilt doen dat anderen niet hoeven te zien. Let op dat ze je kunnen horen als de microfoon nog aan staat.

3. Deelnemers uitnodigen (niet relevant) Deze optie is vaak uitgezet voor deelnemers.
4. Deelnemers managen (dan kun je geluid en video aan/uitzetten voor andere deelnemers) Deze optie is vaak uitgezet voor deelnemers.
5. Share screen: hiermee kun je documenten en video’s en andere programma’s tonen die op je computer staan. Doorgaans gebruikt de docent deze optie om zijn of haar powerpoints te tonen. Soms wordt deelnemers gevraagd iets te delen dat ze gemaakt hebben, dan gebruik je deze optie. Klik op ‘share screen’

 • Selecteer de applicatie op je pc of laptop die je wilt tonen (share) of gebruik het schoolbord (whiteboard) door daarop te klikken. Vervolgens:
 • Klik ‘share screen'
 • Als je klaar bent met tonen: klik op ‘stop share’ bovenaan je scherm.

6. Chatfunctie: klik op ‘Chat’ en je kunt vragen stellen, zichtbaar voor alle deelnemers of alleen zichtbaar voor de docent. De docent kan je vragen beantwoorden in de chat of bespreken in de groepssessie.
7. “Leave meeting’ betekent dat je de Zoom sessie verlaat als je klaar bent met de les of wilt stoppen.

Tot slot:

1. Per sessie kan je microfoon en je camera slechts één keer gebruikt worden, dus als je eerst je camera hebt opgestart, zonder Zoom, voor iets anders, dan werkt de camera niet meer in de Zoom omgeving. Eerst camera en microfoon sluiten, dan Zoom starten.
2. Voor verdere uitleg en voorbeeld filmpjes: https://support.zoom.us/hc/en-us
3. Toegang tot een les wordt geregeld door de docent, dus het kan zijn dat je pas in de les toegelaten wordt nadat een docent daartoe opdracht gegeven heeft, terwijl je al ingelogd bent. Lees daarom alles wat op het scherm staat. Zoom is erop gericht eenvoudig te werken en dat betekent: lees het scherm, dan lees je ook wat er gebeurt en hoe je moet handelen.